wtorek, 27 maja 2014

Truskawkowy sorbet

Przedstawiam dziś sposób na deser, który zawsze jest pod ręką. Prosty sorbet truskawkowy na upalne dni.

Potrzebujesz:

truskawki
cukier trzcinowy


Truskawki (u mnie 2 kg) zmiksuj za pomocą blendera, dodaj cukier trzcinowy rozpuszczony w wodzie. Moje truskawki były dość słodkie, więc dodałam tylko pół szklanki cukru. Wszystko razem wymieszaj i przelej do silikonowych foremek. Włóż do zamrażalnika. Po godzinie sorbet jest gotowy do podania, możesz przechowywać go dłużej w zamrażalniku i sięgac po sorbet jako po kolejną porcję owoców w ciągu dnia. Sorbet można udekorować listkiem mięty, ja posłużyłam się suszoną miętą.



Takie zmiksowane i zamrożone truskawki możesz również rozmrozić i użyć jako polewy do pierogów, kaszy jaglanej, lodów, budyniu czy kaszki dla dzieci.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz