środa, 28 maja 2014
Pęczak
Sposób na kaszę jęczmienną pęczak, zaraz po kaszy jaglanej mojej ulubionej kaszy. Pęczak jest uniwersalny, smakuje zarówno na słodko i słono. Można dodawać go do zup, sałatek owocowych, do głównego dania, farszów. Pęczak jest zdrowszy niż kasza łamana czy perłowa, dlatego, że jest mniej oczyszczony.
Dziś sposób na pęczak w wersji, która najlepiej mi smakuje.
Składniki na 1 porcję:
7 łyżek suchej kaszy pęczak
koperek
łyżeczka masła
szczypta soli
Do wrzącej wody wrzuć kaszę, gotuj 20 minut. Odsącz, przełóż do miski. Dodaj koperek, szczyptę soli, masło, które pod wpływem ciepła roztopi się. Wymieszaj i gotowe !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz