środa, 28 maja 2014

Naleśniki z mąki graham - wersja wytrawna

Przepis na naleśniki z mąki graham z ziołami.

Składniki na 4 naleśniki:
8 łyżek mąki graham (typ 1850)
2 jajka
pół szklanki mleka
1/4 szklanki wody wysokozmineralizowanej
szczypta soli, pieprzu ziołowego
pół łyżeczki kurkumy i papryki słodkiej
pół łyżeczki ziół prowansalskich


Wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą miksera lub trzepaczki. Na patelnię dodaj odrobinę oleju rzepakowego, rozsmaruj i rozgrzej. Kiedy patelnia będzie gorąca wylewaj porcje ciasta. Smaż z obu stron do zarumienienia. Do smażenia kolejnych porcji nie dodawaj już tłuszczu.

Do farszu z pomidorami i świeżym szpinakiem potrzebujesz:

pomidory
szpinak świeży
czosnek
sól
masło

Szpinak umyj, oderwij szypułki, wrzuć do gotującej się wody, blanszuj kilka minut. Odsącz dokładnie na sicie i pokrój. W małym garnku rozgrzej masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak, podsmażaj. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i szczyptę soli. Duś na małym ogniu ok. 5 minut. Farsz jest gotowy do podania.

Wersja z farszem pomidorowym z czerwoną fasolą i cebulką zamiast szpinaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz