piątek, 27 lutego 2015

Panna cotta z musem z mango

Już od dawna chciałam przygotować ten deser i w końcu się udało. Panna cotta to włoska klasyka wśród słodkości. Jest kremowa, wyrazista i bardzo waniliowa, a mus z mango idealnie się z nią komponuje.

Wadą tego deseru jest jego wysoka kaloryczność, dlatego pomyślę nad odchudzeniem tradycyjnej wersji.



Składniki na dwie porcje:

200 ml śmietanki 30% lub 36%
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki żelatyny
kilka kropli ekstraktu waniliowego lub laska prawdziwej wanilii
6 łyżek mleka lub wody do rozpuszczenia żelatyny

Sposób przygotowania:

Do szklanki przelej podgrzane mleko  lub wodę (nie wrzątek) i rozpuść w nim żelatynę.

Do garnka przelej śmietankę, wsyp cukier i podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Dodaj esencję waniliową lub ziarenka wanilii wraz z laską waniliową. Gdy śmietana będzie już gorąca zdejmij garnek z ognia. Teraz moment na dodanie żelatyny (musi być nadal ciepła) i wymieszanie całości. Przelej całość do kieliszków, odstaw do wystudzenia, a następnie przełóż do lodówki na całą noc.

Przed podaniem obierz mango, podziel na mniejsze części i zblenduj na gładka masę. Przełóż do kieliszków i gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz