wtorek, 23 grudnia 2014

Baklava


Baklava to bardzo słodki turecki przysmak. Przygotowuje się go z ciasta filo oraz orzechów włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów, pistacji. Dzień bez gotowania jest dniem straconym, więc już od rana powstała baklava, niestety obawiam się, że nie doczeka świąt! :-)


Składniki:
opakowanie ciasta filo (450 g)
niecała kostka masła ekstra (najlepiej klarowanego)
500 g orzechów włoskich

Syrop:
duża łyżka miodu
szczypta cynamonu
1 szklanka cukru trzcinowego
3/4 szklanki wody

Orzechy posiekaj. Ciasto przełóż na stół i każdy płat posmaruj roztopionym masłem, a następnie posyp orzechami.




Zwiń arkusz w rulon, ściśnij oba końce tak aby powstaly marszczenia i ułóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Całość również z wierzchu posmaruj lekko masłem. Przed pieczeniem podziel baklavę na mniejsze części.

Piecz w 150 stopniach przez ok. 45 minut - wierzch musi się przyrumienić. W tym czasie zrób syrop - cynamon, cukier, miód i wodę przełóż do rondelka, gotuj na małym ogniu 10 minut. Kiedy baklava będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika, zalej syropem i posyp orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz