piątek, 13 czerwca 2014

Krem ze szparagów

Potrzebujesz ... niewiele :)

2 duże pęczki białych szparagów
100 g masła dobrej jakości (extra)
sól, pieprz

Mój krem przygotowałam w szybkowarze, więc zajęło mi to bardzo mało czasu. Na początku  umyj szparagi i obierz je od 3/4 długości (licząc od główki) za pomocą obieraczki do warzyw.  Odkrój główki i odłóż. Podziel szparagi na mniejsze części i wrzuć do ciepłej, osolonej wody (mniej niż połowa garnka), zamknij garnek, ustaw pokrętło na poziom 1 i gotuj na dużym ogniu, następnie kiedy szybkowar zacznie "syczeć" zmniejsz ogień i gotuj max. 10 minut. Po odparowaniu, otwórz garnek i zmiksuj szparagi razem z wywarem bardzo dokładnie na szybkich obrotach blendera. Odlej część wywaru i dolewaj go więcej lub mniej w zależności jakiej konsystencji zupy lubisz. Możesz przetrzeć krem przez sito, bo czasem zostają w zupie łykowate "nitki" szparagów. Wlej zupę znów do garnka, dodaj główki szparagów, masło, pieprz i gotuj na wolnym ogniu  bez pokrywy aż główki będą miękkie. Nalej krem do głębokich talerzy i dodaj główki. Krem smakuje rewelacyjnie, dodatek masła jest konieczny, bo wydobywa ze szparagów ich charakterystyczny smak :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz