poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Łosoś w sezamie i puree z groszku

Przekonałam się, że tak proste połączenie łososia i sezamu może być bardzo zaskakującym odkryciem!

Przygotowanie łososia

Składniki:

filety z łososia bez skóry - 2 kawałki po 150 g (jeśli kupisz łososia ze skórą, jego cena będzie niższa, a skórę łatwo jest odkroić)
sos sojowy - 2 łyżki
sezam- 2-3 łyżki
olej rzepakowy - łyżka (jeśli smażysz na patelni ceramicznej lub teflonowej)

Filety umyj. Natrzyj sosem sojowym i posyp sezamem. Połóż na rozgrzanej i skropionej lekko olejem rzepakowym patelni. Smaż z obu stron aż do zarumienienia.

Przygotowanie puree:

Składniki:

ok. szklanka zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
ziemniaki - kilka sztuk
olej lniany - 3-4 łyżki
sól, pieprz

Ziemniaki obierz, ugotuj. Groszek odsącz z zalewy - jeśli jest z puszki, a jeśli masz mrożony przesyp do małej miski odpowiednio wcześniej i pozostaw w temperaturze pokojowej. Zmiksuj na gładką masę ziemniaki i groszek z olejem lnianym (uwaga, ziemniaki nie mogę być gorące, bo olej straci swoje drogocenne właściwości). Dodaj sól i pieprz do smaku.

Dodatki - brukselka i pomidorki koktajlowe duszone na małej ilości masła klarowanego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz