Wiosenna, bo zielona. Wiosenna, bo świeża! Zupa z fenkułem o pięknym zapachu anyżu i z dużą ilością kapusty włoskiej jest idealnym sposobem na przemycenie do diety warzyw. Zupa ma niewiele kalorii, dlatego nawet dokładka nie zaszkodzi ;)
Dlaczego warto gotować zupy warzywne? Kiedy ugotujesz zupę, zawsze masz coś zdrowego w lodówce pod ręką. Zazwyczaj wystarcza na 2 dni, więc nie musisz się obawiać, że wrócisz z pracy i głodna dopiero zaczniesz myśleć nad ugotowaniem obiadu. Można je zamrozić lub zawekować. Zupy są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie potrzebujesz wyszukanych składników. Zupy są po prostu ... świetne!
Składniki:
1 fenkuł (koper włoski)
1/3 główki kapusty włoskiej
2 marchewki
3 średnie ziemniaki
1 cebula
2 łyżki oleju/oliwy
1/2 pęczka koperku
2 litry bulionu (można użyć eko kostki warzywnej bez soli i glutaminianu sodu)
sól, pieprz, papryka słodka/ostra - do smaku
W bulionie ugotuj marchewkę pokrojoną w półtalarki i ziemniaki pokrojone w kostkę. W połowie gotowania dodaj poszatkowaną kapustę włoską. Cebulkę zeszklij na oleju/oliwie i dodaj do zupy. Koper włoski podziel na mniejsze części (odkrój zielone części), ugotuj osobno i zmiksuj. Dodaj do zupy razem z posiekanym koperkiem. Dopraw do smaku. Gotuj do miękkości warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz