piątek, 8 maja 2015
Tort Pavlova z mascarpone i brzoskwiniami
Składniki:
1/2 szklanki białek
1 szklanka cukru drobnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
Bardzo ważne są proporcje białek i cukru, które wynoszą 0,5:1. Jeśli dodasz mniej cukru beza może się nie udać. Ubij pianę z białek na sztywno. Wsypuj bardzo powoli cukier- po jednej łyżce i dokładnie ubijaj. Ubijanie białek z cukrem na bezę jest bardzo czasochłonne, dlatego warto skorzystać z robota kuchennego. Na sam koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Piana powinna być śnieżnobiała i lśniąca. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg wielkości średniego talerza i nałóż na niego pianę, podnieś lekko boki łyżką lub szpatułką silikonową.
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni i włóż bezę na 5 minut, następnie ustaw temperaturę na 110-120 stopni i piecz bezę przez 1,5 godziny. Najlepiej ułożyć blaszkę na drugim od dołu poziomie piekarnika. Beza powinna być chrupiąca na zewnątrz, a "piankowata" w środku, pod koniec pieczenia beza pęka i zapada się, dzięki temu robi się miejsce na krem z owocami :)
Do kremu użyłam serka mascarpone, odrobinę śmietany i cukru pudru. Jako owoc - brzoskwinie pokrojone w kostkę. Czekam z niecierpliwością na lato - wtedy użyję malin, truskawek, borówek i jagód :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz