piątek, 8 maja 2015

Crème brûlée

Od dłuuugiego czasu chciałam zrobić ten niesamowity deser, ale nie trafiłam na idealne kokilki. W końcu użyłam naczynia żaroodpornego, efekt wizualny nie jest tak dobry, ale za to krem urzekł mnie swoim smakiem <3 Któraś z blogerek nazwała go "Arystokracją wśród francuskich deserów" i trafiła w dziesiątkę! Choć jest kaloryczny, to jednak na szczególne okazje warto go przygotować.



Składniki:

300 ml śmietanki 36%
4 żółtka
4 łyżki cukru brązowego
1 laska wanilii lub esencja waniliowa, ew. cukier waniliowy

+ cukier do skarmelizowania

Laskę wanilii przekrój na pół, wyjmij ziarenka za pomocą noża. Do garnka wlej śmietankę, dodaj ziarenka i laskę wanilii oraz cukier (4 łyżki). Zagotuj, wyjmij laskę wanilii i pozostaw do przestygnięcia. Żółtka oddziel od białek. Białka możesz wykorzystać do bezy - polecam torcik Pavlova :) Żółtka ucieraj w misce drewnianą pałką do ciasta, do czasu aż żółtka zmienią kolor na lekko żółte. Następnie dodaj żółtka do przestudzonej śmietanki. Całość wymieszaj i przecedź przez drobne sitko. Napełnij kokilki lub naczynie żaroodporne i piecz w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 50 - 60 minut. Krem podczas pieczenia nie powinien się przyrumienić, ma galaretowatą konsystencję. Po wyjęciu z piekarnika ostudź go i włóż na kilka godzin do lodówki.



Krótko przed podaniem posyp krem cukrem brązowym i skarmelizuj palnikiem, przypalany cukier stworzy chrupiącą skorupkę. Krem powinien być zimny w środku, a ciepły i chrupiący na wierzchu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz