wtorek, 2 maja 2017

Wegańska zupa z pieczonej papryki

Rozgrzewająca, smaczna zupa z pieczonej papryki, pomidorów, czosnku z suszonymi pomidorami. Zupa jest lekka, może służyć jako przystawka, ale również jako sos do mięs, ryżu, kasz czy makaronu.



Składniki:
2 czerwone papryki
3 duże ząbki czosnku
3 pomidory
5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju
duża cebula czerwona
szklanka włoszczyzny mrożonej w słupkach
sól, pieprz, papryka słodka, chilli
oliwa z oliwek



Sposób wykonania:

Z pomidorów usuń zielone części, z papryki usuń gniazdo nasienne. Do naczynia żaroodpornego włóż pokrojoną paprykę, świeże pomidory, pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz ząbki czosnku. Całość skrop oliwą i wymieszaj. Piecz 30 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem 160 stopni). Następnie z papryki i pomidorów zdejmij skórkę (nie jest to konieczne). W garnku zagotuj wodę, wrzuć włoszczyznę, do wywaru dodaj upieczone warzywa oraz pokrojone w paski suszone pomidory (część zostaw do degustacji). Gotuj całość około 15 minut, przypraw solą, pieprzem, papryką, chilli, następnie całość zblenduj na gładki krem. Nalej do miseczek i udekoruj suszonymi pomidorami, posyp słodką papryką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz