Składniki na około 10 pancakes:
5 łyżek płatków owsianych zmielonych na mąkę
około 1/2 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżki mąki teff
szklanka mleka sojowego niesłodzonego lub innego mleka roślinnego
łyżka ksylitolu
jajko
łyżeczka masła klarowanego
dojrzały banan
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
*jeśli masz ochotę na czekoladowe pancakes, na podaną porcję ciasta dodaj 5 łyżek kakao
syrop klonowy
borówki, maliny
Banana rozgnieć widelcem, dodaj mleko sojowe, ksylitol, rozpuszczone masło i jajko, wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj przesianą mąkę i przyprawy, wymieszaj. Ciasto powinno być gęste. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładaj ciasto, smaż bez tłuszczu z obu stron. Jeśli ciasto przywiera dodaj na patelnię odrobinę oleju kokosowego. Gotowe pancakes ułóż na talerzu, polej syropem klonowym i udekoruj owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz