piątek, 12 sierpnia 2016

Orkiszowe pancakes z teff i syropem klonowym

Śniadaniowy rarytas, zdrowy, słodki i dający mnóstwo energii na początek dnia :)


Składniki na około 10 pancakes:

5 łyżek płatków owsianych zmielonych na mąkę
około 1/2 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżki mąki teff
szklanka  mleka sojowego niesłodzonego lub innego mleka roślinnego
łyżka ksylitolu
jajko
łyżeczka masła klarowanego
dojrzały banan
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu

*jeśli masz ochotę na czekoladowe pancakes, na podaną porcję ciasta dodaj 5 łyżek kakao

syrop klonowy
borówki, maliny

Banana rozgnieć widelcem, dodaj mleko sojowe, ksylitol, rozpuszczone masło i jajko, wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj przesianą mąkę i przyprawy, wymieszaj. Ciasto powinno być gęste. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładaj ciasto, smaż bez tłuszczu z obu stron. Jeśli ciasto przywiera dodaj na patelnię odrobinę oleju kokosowego. Gotowe pancakes ułóż na talerzu, polej syropem klonowym i udekoruj owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz